1. apríla si pripomíname Európsky deň solidarity a spolupráce medzi generáciami. Tento deň je vyhlásený Európskou komisiou, oslavuje sa od roku 2009 v celej EU a má za cieľ podporiť vzájomnú solidaritu, rešpekt a záujem o život jednotlivých generácií.

Početné zastúpenie starších ľudí v populácii patrí k najzávažnejším demografickým problémom súčasnej spoločnosti a začína sa prejavovať svojimi dôsledkami i v našich podmienkach, napríklad napätím v medzigeneračných vzťahoch.

Nárast  digitálnych technológií, rozvoj umelej inteligencie,  offline dezinformačný svet, mega informačné zahltenie  či iné fenomény modernej doby sa dostávajú do nášho každodenného života a zostávajú výzvami bez ohľadu na vek.  Avšak, staršia generácia to má o to ťažšie, že sa do digitálneho sveta nenarodila a potrebuje si k nej nájsť cestu.   Ťažko sa im chápu problémy mladšej generácie a mladých zase už nebaví počúvať vety typu: „ to keď my sme boli mladí….“

V našom komunitnom centre sa už takmer desaťročie snažíme o budovanie miesta, kde sa solidarita medzi generáciami a rôznymi skupinami, môže prejaviť, rozvíjať a prepájať. Či už ide o podporu pre rodiny s deťmi, mladých ľudí, ľudí so znevýhodnením, seniorov, ľudí bez domova či dlhodobo nezamestnaných. So vzájomnou solidaritou máme skúsenosť, ale takisto vieme aké to je, keď sa neprejavuje. Poznáme veľa mladých ľudí (študentov,ale aj firemných dobrovoľníkov), ktorí pravidelne prichádzajú so záujmom o pomoc pre starších ľudí, či už ide o účasť na medzigeneračných aktivitách alebo osobných kontaktoch. Prichádzajú k nám aj aktívni seniori, ktorí chcú pomáhať a pochopili ich nenahraditeľný prínos pre komunitu, napr. v rámci návštev, organizovania prednášok, pohybových aktivít, pomoci v záhrade, či doučovaní. 

Avšak, častokrát sme aj svedkami príbehov mladých ľudí, ktorí nemajú osobný a pravidelný kontakt so žiadnym starším človekom, nemajú svojich starých rodičov alebo sú od nich vzdialení a ak nejakého staršieho človeka stretnú, cítia sa neisto a radšej sa vyhnú interakcii. V staršej generácii aktívnych seniorov vnímame zase tendenciu patriť radšej do „klubu“ k svojim rovesníkom  a na základe akejsi zásluhovosti využívať benefity seniorského veku. Akoby sa nás problémy iných generácií netýkali, a vlastne o nich ani nechceme vedieť, lebo potom by sme hádam museli nejako pomôcť….tak sa radšej uspokojíme s tým, že nám stačí súkromná komfortná bublina. …

Ale máme nádej…..že proti rastúcemu  individualizmu, ľahostajnosti a nezáujmu jeden o druhého, sa môžeme postaviť každý jeden z nás už dnes a je jedno koľko máme rokov. Lebo ako sa hovorí: „šťastní ľudia sú hlavne tí, ktorí robia svet okolo seba šťastným“. A šťastní predsa chceme byť všetci ????

My sme tento deň oslávili už minulý týždeň a ponúkame malú ukážku, že hudba a tanec dokážu spájať generácie Centrum rodiny Dúbravka

Zopár možností vzájomnej medzigeneračnej pomoci vám môžeme ponúknuť aj my v komunitnom centre. Kľudne sa nám ozvite na komunita@centrumrodiny.sk alebo 0940 969 949. 

Comments are closed